VerticART Nature

Scopul principal al proiectului “VerticART Nature” a fost și rămâne reducerea poluării din centrul orașului Alba Iulia, folosind o tehnică inovatoare: vopsea specială pentru purificarea aerului. Pictura monumentală intitulată “Mama natură” este realizată de artistul Irlo și acoperă o suprafață de aproximativ 350 metri pătrați, reprezentând cea mai mare pictură murală cu vopsea purificatoare de aer din Transilvania. Imaginea este compusă dintr-o siluetă superioară a unei doamne, înconjurată de natură bogată (reprezentată de “mama natură” Iulia), îmbrăcată simbolic într-o rochie albă ce evocă denumirea orașului, “Alba Iulia”. Partea inferioară a picturii prezintă orașul într-o stare de înec, subliniind impactul poluării asupra mediului urban în zilele noastre.

Contrastul puternic dintre abundanța de verde în partea superioară și nuanțele de gri în partea inferioară trage un semnal de alarmă, evidențiind nevoia crucială de protejare a naturii și de a stopa poluarea. Vopseaua utilizată pentru această operă de artă este o compoziție specială pe bază de apă, cu proprietăți excepționale de purificare a aerului, comparabile cu acțiunea de curățare a aerului de către o pădure întreagă de 350 metri pătrați, conform informațiilor oferite de producătorul vopselei. Vopseaua AIRLITE folosește nanoparticule pentru purificarea aerului. Aceste vopsele pot reduce poluanții, cum ar fi dioxidul de azot, omoară bacteriile, virușii și mucegaiul, elimină mirosurile rele și pot respinge praful și murdăria.

Amplasarea picturii este una strategica: stația Electrica, care reprezintă un punct de tranzit extrem de aglomerat, fiind frecventată zilnic de aproximativ 1000 de persoane, printre care se regăsesc și grupuri vulnerabile, precum navetiștii care călătoresc din localitățile învecinate. Această stație se află la intersecția unor străzi importante și servește drept punct de tranzit pentru autobuze și călători care vin din localitățile apropiate, dispunând de nu mai puțin de 25 de linii de transport în comun.

Zona în care se află stația dispune și de o parcare mare, ceea ce atrage și mai mulți călători spre această locație. În apropierea stației există o zonă rezidențială cu aproximativ 260 de apartamente, fapt ce contribuie la volumul considerabil al traficului din această zonă. Înainte de implementarea picturii murale cu vopsea purificatoare de aer, Municipiul Alba Iulia se confrunta cu o problemă legată de spațiile verzi, cota de spațiu verde alocată per locuitor fiind de aproximativ 24-25 metri pătrați, situându-se sub standardele dorite și legale.

Această deficiență impunea luarea unor măsuri rapide și inovative pentru a atinge standardele legale în ceea ce privește spațiile verzi și calitatea aerului, iar proiectul “VerticART Nature” a fost conceput ca un răspuns la această problemă. Prin transformarea vizuală a stației Electrica cu o pictură murală ce integrează vopsea purificatoare de aer, s-a urmărit nu doar îmbunătățirea aspectului estetic al locației, ci și purificarea și îmbunătățirea calității aerului într-o manieră inovatoare și sustenabilă.

Acest proiect este implementat de către Asociația Xeo, un ONG înființat ca o continuare a activității echipei de robotică Xeo de la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. Finanțarea pentru proiectul “VerticART Nature” provine din cadrul programului Start ONG, inițiat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, beneficiind și de sprijinul Municipiului Alba Iulia.

Programul Start ONG este un mecanism simplificat de finanțare comunitară, având ca domenii vizate: educație, sănătate, mediu, social și cultură, și dispune de o valoare totală de 500.000 de euro. Acest program este destinat în special ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale sau de inițiativă, reprezentând un instrument eficient și simplificat pentru susținerea acestora în dezvoltarea și implementarea proiectelor de impact social și comunitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *